Spring naar inhoud

In memoriam Jaap Zuurbier 1927-2020

Oud-voorzitter van KBO Haarlemmermeer 2003 – 2007

Op 18 augustus 2020 is in Vijfhuizen Jaap Zuurbier op 93 jarige leeftijd overleden na een zeer werkzaam leven.

Als directeur van een bank heeft hij zich veel aangetrokken van het wel en wee van mensen in de maatschappij. Hij leek een zachtaardige man, maar kon volharden als het om de belangen van personen ging die minder bedeeld waren.

 In de KBO Noord-Holland heeft hij vele jaren gefunctioneerd in het bondsbestuur als vertegenwoordiger vanuit Amstel & Meerlanden en als voorzitter van KBO Gemeente Haarlemmermeer. Jaap was een grote voorstander van samenwerking met de andere ouderen bonden in ons land. Hij heeft ook de regio KBO Amstel & Meerlanden en opgezet om een betere binding te krijgen met de onderlinge KBO afdelingen.

In het LOB het lokale Ouderen Beleid heeft hij jaren gefunctioneerd als een vechter voor rechten hoe ouderen volwaardig aan de maatschappij konden deelnemen.

Hij was tevens actief in de SBO Noord-Holland en specifiek in de commissie Regon.          Als voorzitter van de regio Amstel & Meerlanden heeft hij op krachtige wijze leiding gegeven en getracht op te komen voor de ouderen en dat nog eens extra als afgevaardigde in het pensioenfonds.

Jaap heeft zijn sporen verdiend als Statenlid voor de fractie CDA van 1999 tot 2003. Dat netwerk heeft hij ook dikwijls gebruikt voor de SBO-NH om subsidie voor projecten binnen te slepen.

In het CDA senioren platform van Noord-Holland was hij afgevaardigde en heeft daar de uitgangspunten voor een eerlijke verdeling in een rechtvaardige maatschappij met Christelijke normen en waarden nagestreefd. Jaap heeft ook deelgenomen aan het landelijke bestuur van de CDA senioren om het geluid van de ouderen te laten horen voor menselijke waardigheden.

Laten wij in die gedachte hem gedenken en niet vergeten zijn belangrijke bijdrage in de ouderen participatie.